het Juweeltje

Praktijk voor Speltherapie & Spelbegeleiding ‘Het Juweeltje’ bestaat sinds 2009 en is opgericht door Ineke den Held. In 2018 is daar de professie Kindbehartiger bijgekomen en is de naam gewijzigd in Praktijk voor Speltherapie & Spelbegeleiding & Kindbehartiger "Het Juweeltje". 

De therapeuten die bij Juweeltje werken zijn: Ineke den Held (Praktijkeigenaar; Speltherapeut;Spelbegeleider; Kindbehartiger) Hetty van der Meulen (Speltherapeut;Pedagoog); Christine van Wendel de Joode (Speltherapeut en Orthopedagoog); Nanda Schouten (Masterstudent Speltherapie)

Hetty van der Meulen is met zwangerschapsverlof geweest en maakt momenteel haar stappen terug naar de praktijk. Vooreerst werkt zij nog vanuit huis.

Werkdagen:

Maandag: Ineke den Held (Speltherapie) en Christine van Wendel de Joode (Speltherapie)

Dinsdag:  Ineke den Held (Administratie) 

Woensdag: Ineke den Held (Speltherapie) Nanda Schouten (Speltherapie)

Donderdag: (gedeeltelijk): Ineke den Held (Administratie)

Vrijdag:  Ineke den Held (Kindbehartiging); Christine van Wendel de Joode (Speltherapie)

Sinds 2014 werkt het Juweeltje samen met twee beeldend therapeuten, een speltherapeut in het Therapeutencollectief Flevoland. Dit collectief behandelt kinderen in het programma voor conflictscheidingen  ‘Kinderen uit de knel’. (Lorentzhuis Haarlem)

‘Kinderen uit de knel’ is speciaal ontwikkeld voor kinderen van ouders die zich in een conflictueuze scheiding bevinden. Bij deze therapie zijn alle therapeuten uit het collectief betrokken en daarnaast neemt  een systeemtherapeut deel aan deze behandeling.

 

 

Ineke den Held

 

Foto KB dag 2.jpg

Een eigen praktijk voor Speltherapie & Spelbegeleiding was altijd mijn droom. Als leerkracht in het basisonderwijs had ik een zwak voor de kinderen die vastliepen in hun ontwikkeling. Die wilde ik verder helpen, maar binnen de klas was daar vaak onvoldoende ruimte voor. In 2003 heb ik het onderwijs vaarwel gezegd en ben ik kinderen individueel gaan behandelen als speltherapeut. Eerst op scholen en daarna vanuit mijn eigen praktijk. Ik heb de post-HBO-opleiding tot Speltherapeut gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht.
Als speltherapeut wandel je als het ware een stukje mee met het leven van een kind. Je leert het kind kennen, je ziet waar het uniek in is en waarin het ondersteuning en begeleiding/behandeling voor nodig heeft. Spelenderwijs boor je de eigen krachten van het kind aan. Ze ontdekken dat ze genoeg in huis hebben om zelf hun problemen te overwinnen, met ondersteuning van de therapeut en hun eigen netwerk, en weer blijer en vrijer te zijn. Het is mooi om een kind daarin te zien groeien. Mijn behandeltopics liggen vooral op het gebied van traumaverwerking; (o.a. (conflict) scheiding; rouw; huiselijke onrust situaties) identiteitsversterking; sociale ontwikkeling; ontwikkelingsproblematiek: zoals het stilstaan bij de huidige misschien niet goed doorontwikkelde fasen en het vandaar uit verder groeien en  integreren in het kinderleven van nu. Maar ook het omgaan met emoties/emotieregulatie is een onderwerp dat in iedere therapie eigenlijk wel weer aan de orde komt. 

Sinds de zomer van 2018 ben ik Kindbehartiger. Bij Kindbehartiging gaat het om het bieden van een plek voor een kind om zijn of haar visie te kunnen geven of te ontwikkelen in een situatie waarin hij of zij zich klem voelt zitten. De Kindbehartiger geef kinderen een stem in vooral scheidingssituaties. Een kind mag zijn of haar gevoelens en wensen uiten. Het kind kan ook informatie ontvangen van hoe een scheiding werkt. (procedures; ouders en loyaliteit; omgangsregeling; etc.) 

 

Hetty van der Meulen

 

hetty.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Voordat ik met de opleiding speltherapie begon, heb ik de opleiding pedagogiek gedaan. Voor die opleiding schreef ik een artikel over rouwbegeleiding en rouwverwerking en kwam ik in aanraking met speltherapie. Ik las dat speltherapie kinderen kan helpen bij een vastgelopen rouwverwerking. Deze therapievorm sprak me erg aan, waardoor ik me er verder in ben gaan verdiepen en ook besloten heb er mijn werk van te maken. Ik heb de post-HBO-opleiding tot speltherapeut gevolgd aan de CHE in Ede.
Het verbaast mij iedere keer weer hoe open kinderen kunnen/durven zijn. Vaak is het voor kinderen te moeilijk om onder woorden te brengen wat ze dwars zit, maar in spel kunnen ze hun gevoelens, gedachten en wensen wel uiten en verwerken. Speltherapie geeft kinderen een veilige plek waar ze helemaal zichzelf mogen zijn. Het is bijzonder om kinderen te kunnen helpen met moeilijke situaties, waardoor het kind in het kind behouden kan blijven. Dit geeft mij energie.”

 

Christine van Wendel de Joode

  

SpeltherapieTimonBothFotografiePotretfotografie-053 Christine kruk verkleint.jpg

 

Nanda Schouten

 

SpeltherapieTimonBothFotografiePotretfotografie-051 Foto Nanda Schouten Kruk pasfoto.jpg

Al meer dan tien jaar ben ik werkzaam in het onderwijs als leerkracht en intern begeleider. Toen ik de Master Special Educational Needs met de richting Spel volgde, werd ik gegrepen door de kracht die spel heeft voor kinderen. Spel is de taal van het kind. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in het beroep voor speltherapeut en werd ik ontzettend enthousiast. In het onderwijs wil ik kinderen cognitief en sociaal nieuwe vaardigheden leren, maar met speltherapie kan ik door het geven van therapie het kind op een diepere laag helpen. Het geeft mij energie om te zien hoe ik als speltherapeut de kracht van spel kan inzetten om kinderen te helpen in moeilijke situaties. Ze leren inzien hoeveel kracht ze zelf bezitten om weer verder te kunnen en daarnaast leren zij ontdekken welke personen om hen heen hen hierbij kunnen ondersteunen. Ik vind het fijn om kinderen te kunnen begeleiden op dit stukje van hun levensweg.

 

Praktijk voor Speltherapie & Spelbegeleiding ‘Het Juweeltje’
Schans 19-45
8231 KA  Lelystad

0320-410705

06-20999206

info@speltherapiehetjuweeltje.nl

Het Juweeltje © Smyler
Inloggen beheerder

Warning: file_put_contents(/home/juweeltje/domains/speltherapielelystad.nl/public_html/files/cache/pages/5/8/1/581030e5468a176cde153648856bb3868898ae3102e8ae6f480569e230b0cfa2.cache): failed to open stream: Permission denied in /home/rupz/share/installaties/concrete5634/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62