het Juweeltje

Praktijk voor Speltherapie en Spelbegeleiding ‘Het Juweeltje’ bestaat sinds 2009 en is opgericht door Ineke den Held. In 2013 is speltherapeut en pedagoog Hetty van der Meulen de praktijk komen versterken. Daarnaast komt Mirjam van Riesen ons altijd versterken op vrijdagmiddag. Mirjam is speltherapeut en werkt sinds eind 2014 in de praktijk. Mirjam gaat in februari met zwangerschapsverlof.

Sinds 2014 werkt het Juweeltje samen met twee beeldend therapeuten, een speltherapeut en een psychomotorisch therapeut in het Therapeutencollectief Flevoland. Dit collectief behandelt kinderen binnen de programma’s ‘Therapeuten op school’ en ‘Kinderen uit de knel’.

Zoals de naam al zegt, vinden de behandelingen voor ‘Therapeuten op school’ op school plaats. Aan de hand van een intakegesprek wordt bepaald welke vorm van therapie het beste aansluit op de situatie en problematiek van het kind. Dit kan dus zijn speltherapie, psycho-motorische therapie of beeldende therapie.

‘Kinderen uit de knel’ is speciaal ontwikkeld voor kinderen van ouders die in een vechtscheiding zitten. Bij deze therapie zijn alle therapeuten uit het collectief betrokken.

Ineke den Held

inekedenheld.png“Een eigen praktijk voor speltherapie en spelbegeleiding was altijd mijn droom. Als leerkracht in het basisonderwijs had ik een zwak voor de kinderen die vastliepen in hun ontwikkeling. Die wilde ik verder helpen, maar binnen de klas was daar vaak onvoldoende ruimte voor. In 2003 heb ik het onderwijs vaarwel gezegd en ben ik kinderen individueel gaan begeleiden als speltherapeut. Eerst op scholen en daarna vanuit mijn eigen praktijk. Ik heb de post-HBO-opleiding tot speltherapeut gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht.
Als speltherapeut wandel je als het ware een stukje mee met het leven van een kind. Je leert het kind kennen, je ziet waar het uniek in is en waarin het ondersteuning nodig heeft. Spelenderwijs boor je de eigen krachten van het kind aan. Ze ontdekken dat ze genoeg in huis hebben om zelf hun problemen te overwinnen, met ondersteuning van de therapeut en hun eigen netwerk, en weer blijer en vrijer te zijn. Het is mooi om een kind daarin te zien groeien.”

Hetty van der Meulen

hetty.png“Voordat ik met de opleiding speltherapie begon, heb ik de opleiding pedagogiek gedaan. Voor die opleiding schreef ik een artikel over rouwbegeleiding en rouwverwerking en kwam ik in aanraking met speltherapie. Ik las dat speltherapie kinderen kan helpen bij een vastgelopen rouwverwerking. Deze therapievorm sprak me erg aan, waardoor ik me er verder in ben gaan verdiepen en ook besloten heb er mijn werk van te maken. Ik heb de post-HBO-opleiding tot speltherapeut gevolgd aan de CHE in Ede.
Het verbaast mij iedere keer weer hoe open kinderen kunnen/durven zijn. Vaak is het voor kinderen te moeilijk om onder woorden te brengen wat ze dwars zit, maar in spel kunnen ze hun gevoelens, gedachten en wensen wel uiten en verwerken. Speltherapie geeft kinderen een veilige plek waar ze helemaal zichzelf mogen zijn. Het is bijzonder om kinderen te kunnen helpen met moeilijke situaties, waardoor het kind in het kind behouden kan blijven. Dit geeft mij energie.”

 

Praktijk voor Speltherapie & Spelbegeleiding ‘Het Juweeltje’
Schans 19-45
8231 KA  Lelystad

0320-410705

06-20999206

[email protected]

Het Juweeltje © Rupz
Inloggen beheerder